Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Slobozia

Muzeul Naţional al Agriculturii organizează numeroase manifestări culturale la sediu şi nu numai care au ca obiectiv popularizarea muzeului, a valorilor culturale, istorice şi patrimoniale prin intermediul următoarelor mijloace de prezentare:

 • manifestări dinamice, interactive, în spaţii neconvenţionale, care oferă publicului posibilitatea de a veni în contact direct cu obiectul de patrimoniu şi de a beneficia de explicaţii de specialitate;
 • demonstraţii practice cu maşini agricole de epocă şi de arheologie industrială;
 • expoziţii retro-show interactive, organizate pe module de etalare a unui inventar reprezentativ pentru o anumită temă, cu posibilităţi de antrenare a publicului vizitator în activităţi de utilitate practică ori de divertisment;
 • standuri cu prezentare/vânzare de obiecte de artă populară şi artizanat, publicaţii editate de MNA (materiale promoţionale, pliante de prezentare a muzeului, cataloage din colecţia MNA, cărţi poştale);

MNA este extrem de activ în organizarea de evenimente muzeografice. În anul 2004 s-a înregistrat un maxim de evenimente organizate de la înfiinţare - 37 de evenimente.

Enumerăm în cele ce urmează câteva evenimente cu caracter anual:

 •  „Casa Pâinii” este poate cea mai mare, mai frumoasă şi mai interesantă  manifestare culturală a muzeului. După unii, "s-ar putea să fie, prin îndrăzneala concepţiei, anvergura şi complexitatea organizării ei, un eveniment unic în lume." Sunt reprezentate secvenţe rituale şi ceremoniale legate de "drumul pâinii" -  de la cea biblică, a "Înmulţirii pâinilor", la diferite obiceiuri din ciclul calendaristic şi prezenţa pâinii ca însoţitor  al tuturor evenimentelor din viaţa omului. La cuptoarele tradiţionale sau la ţestele (cuptoare mobile în formă de clopot) din curtea muzeului se coc pâini, se binecuvântează şi se împart participanţilor, după slujba religioasă din biserică.
 • "Ciclul pascal - Etnologia oului de Paşti" (sărbători din Triod) cuprinde o paletă diversificată de activităţi: "Măcinicii - Tradiţii populare",  "Oul de Paşti", "Lăsaţi copii să vină la mine", "Sâmbăta Floriilor - Sâmbăta lui Lazăr", organizate în colaborare cu şcoli şi grădiniţe din Slobozia, Feteşti, Călăraşi, Constanţa, şi cu Inspectoratul Şcolar Ialomiţa.
 • „Sărbătoarea Caloienilor" este o manifestare complexă, organizată în colaborare cu Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Ialomiţa şi Inspectoratul Şcolar Ialomiţa. O instalaţie etnografică în aer liber (în parcul muzeului) reuneşte obiecte care decodifică un complex de obiceiuri specifice începutului de An Nou Agrar şi An Nou Pastoral, însemne de primăvară pentru primenire, ploaie şi holdă. Pe acest fundal, se săvârşesc o serie de practici şi obiceiuri, culminând cu Alaiul Caloienilor (obicei agrar pentru provocarea ploii şi care, în Câmpia Bărăganului se practică  în a treia săptămână după Paşti).
 • "Sărbătorile de iarnă la români" constituie un cadru de largă manifestare: ateliere de confecţionat recuzită pentru obiceiurile de iarnă, expoziţii şi programe artistice în jurul Bradului, spectacole de colinde.

Dincolo de spaţiul propriu, MNA  se implică în iniţierea a numeroase programe şi manifestări culturale în afara instituţiei.

În 2010, aproape 4.500 de vizitatori au trecut pragul M.N.A., la care se adaugă aprox. 18.000 de vizitatori la manifestările organizate în afara instituţiei.

Website-ul muzeului atrage de asemenea un număr semnificativ de vizitatori unici, aproape 7.700 anul trecut. 

Muzeul Judeţean Ialomiţa, pe lângă colecţiile expuse permanent, organizează:

 • Expoziţii temporare,
 • Sesiuni ştiinţifice, simpozioane, mese rotunde, conferinţe, seri muzeale, lansări de carte,
 • Prietenii muzeului - introducerea acestui subprogram în anul 2002 avut ca scop antrenarea unui public cat mai variat şi numeros în activităţile organizate de muzeu.

Muzeul Judeţean Ialomiţa atrage anual, în medie, 6.000 de vizitatori. 

Galerie foto

Vremea

SLOBOZIA WEATHER

CARTE DE OASPEȚI

Preț carburant - 23.01.2022

B95 4,56 RON
LPG 2,19 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Rent-a-car

Curs valutar

23.01.2022

 • 1 EUR = 4.7435 RON 0.0849 %
 • 1 USD = 4.1917 RON 0.0575 %
 • 1 GBP = 5.4005 RON 0.0885 %