Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Slobozia

Evenimente organizate de Muzeul Național al Agriculturii:

  • „Casa Pâinii" este poate cea mai mare, mai frumoasă şi mai interesantă manifestare culturală a Muzeului Național al Agriculturii. După unii, "s-ar putea să fie, prin îndrăzneala concepţiei, anvergura şi complexitatea organizării ei, un eveniment unic în lume." Sunt reprezentate secvenţe rituale şi ceremoniale legate de "drumul pâinii" - de la cea biblică, a "înmulţirii pâinilor", la diferite obiceiuri din ciclul calendaristic şi prezenţa pâinii ca însoţitor al tuturor evenimentelor din viaţa omului. La cuptoarele tradiţionale sau la ţestele (cuptoare mobile în formă de clopot) din curtea muzeului; se coc pâini, se binecuvântează şi se împart participanţilor, după slujba religioasă din biserică.
  • "Ciclul pascal - Etnologia oului de Paşti" (sărbători din Triod) cuprinde o paletă diversificată de activităţi: "Măcinicii - Tradiţii populare", "Oul de Paşti", "Lăsaţi copii să vină la mine", "Sâmbăta Floriilor - Sâmbăta lui Lazăr", organizate în colaborare cu şcoli şi grădiniţe din Slobozia, Feteşti, Călăraşi, Constanţa, şi cu Inspectoratul Şcolar Ialomiţa.
  • „Sărbătoarea Caloienilor" este o manifestare complexă, organizată în colaborare cu Centrul de Conservare şi Valorificare a Tradiţiei şi Creaţiei Populare Ialomiţa şi Inspectoratul Şcolar Ialomiţa. O instalaţie etnografică în aer liber (în parcul muzeului) reuneşte obiecte care decodifică un complex de obiceiuri specifice începutului de An Nou Agrar şi An Nou Pastoral, însemne de primăvară pentru primenire, ploaie şi holdă. Pe acest fundal, se săvârşesc o serie de practici şi obiceiuri, culminând cu Alaiul Caloienilor (obicei agrar pentru provocarea ploii şi care, în Câmpia Bărăganului se practică în a treia săptămână după Paşti).
  • "Sărbătorile de iarnă la români" constituie un cadru de largă manifestare: ateliere de confecţionat recuzită pentru obiceiurile de iarnă, expoziţii şi programe artistice în jurul Bradului, spectacole de colinde.

 

Evenimente organizate de Muzeul Judeţean Ialomiţa:

  • Expoziţii temporare;
  • Sesiuni ştiinţifice, simpozioane, mese rotunde, conferinţe, seri muzeale, lansări de carte;
  • Prietenii muzeului - introducerea acestui subprogram în anul 2002 avut ca scop antrenarea unui public cat mai variat şi numeros în activităţile organizate de muzeu.

Muzeul Judeţean Ialomiţa atrage anual, în medie, 6.000 de vizitatori.

Vremea

SLOBOZIA WEATHER

CARTE DE OASPEȚI

Preț carburant - 02.10.2020

B95 4,56 RON
LPG 2,19 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Rent-a-car

Curs valutar

02.10.2020

  • 1 EUR = 4.7435 RON 0.0849 %
  • 1 USD = 4.1917 RON 0.0575 %
  • 1 GBP = 5.4005 RON 0.0885 %