Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Slobozia

Evenimente

Sa ne plimbam prin Slobozia - ziua 5

Purcedem din nou la drum prin Slobozia- „cel mai verde oraș din Bărăgan„  așa era cunoscut orașul nostru în urma cu 10 ani datorită spațiilor verzi  frumos amenajate și părăsim bulevardul Matei Basarab  pentru a ne îndrepta pașii către cel mai verde și mare loc de promenadă din municipiul reședință de județ: Parcul ,,Tineretului”. Cu o întindere aproximată la 26 de hectare, este fără doar și poate cel mai îndrăgit loc de petrecere a timpului liber de toți locuitorii orașului, aici întâlnim bunici cu nepoți, adolescenți, tineri și adulți.  

Amplasat lângă  drumul național 2A, Parcul ,,Tineretului” a fost înfiinţat înainte de anii 1970, perioada la care începe transformarea urbană şi peisagistică a Sloboziei și a fost modernizat de-a lungul timpului, în prezent beneficiind de free wi-fi, de un sistem de iluminat public asigurat de panouri fotovoltaice, iar prospeţimea florilor şi a gazonului este întreţinută de un sistem de irigaţii.

Totodată, Parcul ,,Tineretului” găzduieşte și expoziţii de sculptură, cuprinzând lucrări ale sculptorului Gheorghe Dobre, precum şi lucrări ale masteranzilor, doctoranzilor şi studenţilor de la Facultăţile de Arte din Bucureşti şi Timişoara. Spațiile de joacă pentru copii dar și cele special amenajate cu aparate fitness/mișcare în aer liber, au reprezentat o prioritate pentru autoritățile municipiului care au dotat  Parcul ,,Tineretului” cu astfel de locuri.

Mai mult, în incinta parcului, tronează impozantă, Catedrala ,,Înălţarea Domnului” despre care știm că lucrările de construcție au debutat la inițiativa omului de afaceri local, Ilie Alexandru, la 15 iulie 1992, odată cu punerea pietrei de temelie de către PF Părinte Teoctist.

       Primul episcop al Sloboziei și Călărașilor, PS Nixon Mihăiță, a acordat o atenție mare construcției catedralei între anii 1994 – 1999, iar ulterior, episcopul Eparhiei, PS Damaschin Coravu a continuat și finalizat într-un ritm susținut lucrările de construcție ale acesteia, adăugându-se o serie de funcționalități lăcașului de cult, prin amenajarea unui paraclis cu hramul ,,Sf. Alexandru Romanu” la subsolul catedralei.

Lucrările au fost încheiate în anul 2003, iar construcția rezultată are dimensiuni monumentale, înălţimea 37 m, lungimea 45 m, lăţimea 24 m şi 33 m la abside, suprafaţa totală de 850 mp,  fiind prima și cea mai mare construcție eclesială din țară finalizată după căderea comunismului. Sfințirea a avut loc la data de 25 martie 2004, la sărbătoarea Bunei Vestiri, fiind cea mai mare biserică construită în ținutul Bărăganului. La sfințire au participat 12 episcopi.

În faţa Catedralei, la capătul promenadei, se află monumentul închinat eroilor căzuţi în Primul Război Mondial, purtând pe soclu inscriţia: ”SLAVĂ EROILOR DIN SLOBOZIA CARE S-AU JERTFIT PENTRU LIBERTATEA ŞI INDEPENDENŢA PATRIEI”. Monumentul reproduce chipul unui soldat "Eroul Necunoscut",  prezentând arma pentru onor, iar lângă inscripţia de pe soclu se află, în basorelief, chipul colonelului Ion Popescu, ajutor de comandant al Regimentului 79 Infanterie din Slobozia şi comandant al Bateriei 1 din același Regiment, mort pe câmpul de luptă de la Turtucaia, la 23 august 1916, o figură marcantă a Armatei Române pe vremea celor două mari conflagraţii mondiale.  Prin acest monument, posteritatea omagiază şi numele a 114 soldaţi, 18 ofiţeri, precum şi 19 plutonieri şi sergenţi căzuţi la datorie pe câmpul de luptă, în anii 1916-1917.

Piatra fundamentală a Monumentului Eroilor a fost pusă la data de 29 iunie 1927, iar după un an, la 10 iunie 1928, acesta avea să fie inaugurat în cadrul unei ceremonii deosebite pe primul său amplasament din fața fostului cinematograf  Ialomița, de pe Bdul. Matei Basarab (la acea vreme acela fiind centrul Sloboziei). După anul 1982, când zona a intrat în reconstrucție,  monumentul a fost dislocat și abandonat, în curtea pepinierei. În anul 1988, acesta a fost amplasat în parcul Tineretului, unde se află și astăzi. Vecinătatea creată ulterior prin construirea Catedralei Episcopale i-a sporit măreția.  Monumentul este opera sculptorului bucureștean Iordănescu și a fost turnat în bronz la turnătoria "G. Dănilă" din București. Fondurile necesare înălțării acestei lucrări au fost strânse din donații publice.

O latură a Parcului ,,Tineretului” o constituie Baza Sportivă de Tenis din Slobozia, unde anual sunt susținute o serie de competiții  și unde iubitorii sportului alb, se pot antrena.

Daca  aveți răbdare și continuați plimbarea părăsind  Parcul ,,Tineretului”, la numai 3 minute de mers pe jos, aveți surpriza să găsiți o altă alternativă pentru pretrecerea timpului liber: Bazinul de Înot Didactic, inaugurat în urmă cu 5 ani, acesta  are o dimensiune standard de 25×12,5 metri, o adâncime variabilă, care pleacă de la 1,2 metri şi ajunge până la 1,8 metri şi dispune de 5 culoare de înot.

Vremea

SLOBOZIA WEATHER

CARTE DE OASPEȚI

Preț carburant - 25.05.2020

B95 4,56 RON
LPG 2,19 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Rent-a-car

Curs valutar

25.05.2020

  • 1 EUR = 4.7435 RON 0.0849 %
  • 1 USD = 4.1917 RON 0.0575 %
  • 1 GBP = 5.4005 RON 0.0885 %