Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Slobozia

Evenimente

Sa ne plimbam prin Slobozia - ziua 3

Călătoria noastră virtuală prin Slobozia continuă și astăzi cu:


Muzeul Național al Agriculturii - a fost înființat în martie 1996, este singurul muzeu de acest fel din România. Muzeul are în patrimoniu pe lângă clădirea principală destinată expozițiilor, multiple unități în aer liber și anexe.


Patrimoniul muzeului cuprinde:

- Biserica de lemn ,,Poiana”, monument istoric și de arhitectură, (atestată documentar 1737), care asigură toate serviciile religioase pentru Parohia ,,Buna Vestire”;
- Ferma model Perieți – monument de istorie agrară, cea mai mare fermă producătoare de semințe de legume și flori din Europa de răsărit în prima jumătate a sec. XX;
- Colecții reprezentative (peste 13.600 de piese) – unelte, mașini agricole și industriale, unelte agricole realizate în ateliere și gospodării țărănești-vehicule de transport (vagoane, ,,caroaie”, căruțe, sănii etc.); - bunuri cu valoare etnografică (unelte, obiecte de uz casnic, mobilier, ceramică, textile, îmbrăcăminte, piese de harnașament, obiecte de cult, măști, fotografii; -bunuri istorice și documente (obiecte, documente scrise și iconografice importante pentru agricultura românească, medalii, decorațiuni, patente); -bunuri cu semnificații artistice (opere de artă, obiecte de cult).


Unități în aer liber
La sediu
- Hambar (1869);
- Cuptoare tradiționale de copt pâine;
- Colaci de fântână (Balaciu, jud. Ialomița, 1853, 1937);
- Însemne funerare: Cruci de piatră (1877,1889);
- Casa de gospodar este o clădire reprezentativă pentru mediul sătesc al sfărșitului de secol XIX și început de secol XX, fiind un obiectiv construit în sistemul tradițional al vremii, cu pereții din paintă și învelitoare din tablă. Remarcabilă prin originalitatea construcției, frumusețea proporțiilor, dar și simplitatea structurală, această casă este caracteristică pentru zona de S-SE a Munteniei.

În situ:
- Moară cu pietre pentru măcinat grâu și porumb “CORONA” (Paloș, județul Brașov,1910);
- Moară țărănească cu pietre (Buceș, județul Hunedoara, 1912);
- Instalație complexă cuprinzând moară cu pietre (1935) și piuă pentru finisat postavul, acționate prin motor ,,DEUTZ” (1912, Dănicei, județul Vâlcea);
- Moara cu valțuri ,,GANZ” (Buceș, jud. Hunedoara, 1894).

În fiecare an la muzeu se desfășoară ateliere permanente cu copii: atelier de împletit spice de grâu, de pictat linguri de lemn, de pictat căni, de împletituri specifice tradiționale din aluat, brățara prieteniei, icoane pe sticlă.
În cadrul muzeului se desfășoară în fiecare an, toamna, Târgul Pâinea și Vinul cu produse tradiționale specifice românești.

Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia este afiliat la organismele internaționale ale UNESCO (Asociația Internațională a Muzeelor Agricole, Asociația Internațională de Etnologie și Folclor, Asociația Internațională de Artă Populară).

 

Vremea

SLOBOZIA WEATHER

CARTE DE OASPEȚI

Preț carburant - 25.05.2020

B95 4,56 RON
LPG 2,19 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Rent-a-car

Curs valutar

25.05.2020

  • 1 EUR = 4.7435 RON 0.0849 %
  • 1 USD = 4.1917 RON 0.0575 %
  • 1 GBP = 5.4005 RON 0.0885 %