Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Slobozia

Evenimente

Să ne plimbam prin Slobozia, astazi despre Centrul Cultural Ionel Perlea

Așa cum am promis, reluăm plimbarea noastră virtuală prin municipiul Slobozia, reședință a județului Ialomița.              

De data aceasta poposim exact în Piața Revoluției și vă vom prezenta Centrul Cultural ,,Ionel Perlea”.         Așa cum regăsim și în denumire, Centrul Cultural ,,Ionel Perlea”- promovează arta și cultura și poartă numele  mareului  comozitor și dirijor de talie internațională Ionel Perlea (n. 13 decembrie 1900 – m. 30 iulie 1970) a cărui statuie o regăsim pe platoul din fața instituției de cultură.

Ionel Perlea s-a născut la Ograda, judeţul Ialomiţa, în familia lui Victor şi Margareta Perlea, o familie de proprietari de pământ şi crescători de vite, cu proprietăţi în Bărăganul ialomiţean şi o casă mare în Brăila, pe atunci port important în comerţul cu cereale.
Copilăria a petrecut-o la Ograda, alături de fraţii săi  pe malurile Ialomiţei, printre copii ţăranilor din sat, şi la Brăila, adolescent fiind ajunge la Munchen la bunicii materni, unde continua studiile cu liceu și conservator. La 12 ani compune valsul „Plimbarea la câmp” intitulat mai târziu „Ograda vals”, şi marşul „Hindenburg March”, sub influenţa mediului bavarez.
Devine student al Academiei de muzică din Munchen, realizând primele compoziţii importante, precum „Trei lieduri pentru voce şi pian”, tipărite în anul 1919, alături de „Cvintetul cu pian” şi „Două schiţe simfonice”.
Revenit în România în anul 1919, după încheierea studiilor, pentru a limpezi moştenirea lăsată de tatăl său, ia contact cu viaţa muzicală din Bucureşti şi dă primul concert la Ateneul Român. La nici 24 de ani compune „Cvartetul de coarde op 10”, distins cu premiul I la Concursul „George Enescu”.
Dirijor al Operei Române şi al Orchestrei Radio, directorul Operei Române între anii 1929-1932 şi 1934-1936, a iniţiat reorganizarea acestei instituţii. Evenimentele din august 1944 îl găsesc în turneu la Viena, unde este arestat de autorităţile militare naziste. După un an în lagăre, unde compune poemul simfonic Don Quichotte, autorităţile comuniste de la Bucureşti refuză să-i acorde viza de revenire în ţară. Va lua totul de la capăt în Italia, la Roma, cu şansa ca la primul său concert caritabil să asiste însuşi Papa, care a remarcat şi lăudat calităţile sale dirijorale.
După o muncă asiduă, apreciat şi sprijinit de Toscanini, care îi va dărui bagheta sa, desemnându-l ca demn urmaş, Ionel Perlea ajunge la pupitrul Operei din Roma şi apoi la Conecticut Simphony Orchestra din New York. În 1952 finalizează „Variaţiunile simfonice pe o temă proprie”.
În SUA a desfăşurat o prestigioasă carieră didactică, între anii 1952-1959 şi 1965-1970 la Manhattan School of Music din New York. Ritmul de muncă supraomenesc i-a ruinat ireversibil sănătatea. În ciuda atacului de cord suferit pe scenă şi, ulterior, a atacului cerebral care i-a paralizat partea dreaptă, Ionel Perlea a continuat activitatea concertistică, creaţia, îndrumarea tinerilor dirijori, imprimarea de discuri.
În anul 1969, autorităţile române îl invită în tară, unde va da ultimele sale concerte la Bucureşti – la Sala Palatului, Radiodifuziunea Română şi Sala Ateneului Român.
A revenit şi la casa părintească de la Ograda, după un sfert de secol de absenţă, unde a fost primit cu multă dragoste şi căldură de către săteni şi prieteni.
S-a stins din viaţă la spitalul Mount Sinai din New York, în noaptea de 29 spre 30 iulie 1970.
Numele şi activitatea sa sunt incluse în The New Grave Dictionarz Music and Musicians, London, Maccmillan Publishers, 1980.

Drept omagiu, Centrul Cultural din municipiului Slobozia, poarta numele lui Ionel Perlea, oferind publicului, printr-o organizare de excepție, o serie de manifestări specifice: festivaluri, concursuri, microstagiuni teatrale, expoziții de pictură ale artiștilor plastici contemporani, expoziții cu lucrări ale copiilor, concerte simfonice și camerale, simpozioane, conferințe, etc.                                                                                               Prin colaborările internaționale Centrul susține și transmite arta și cultura românească peste hotare și prezintă locuitorilor municipiului Slobozia valori ale artei și culturii altor popoare.                                    Centrul Cultural UNESCO ,,Ionel Perlea” găzduiește importante instituții de cultură:                                                                                       -Direcția pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național al județului Ialomița,                                                                                             -Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița,                                                                                               -Biblioteca Județeană ,,Ștefan Bănulescu” Ialomița,                                - Galeriile de Artă ,, ARCADIA” și                                                                    -Sala Atelier.                                                                                                               Anual, instituția organizează diverse festivaluri printre care mentionam Festivalul-Concurs Național de Interpretare a Liedului ,,Ionel Perlea”, care a devenit renumit  prin participarea numeroasa la acest eveniment artistic si rapididatea cu care concurentii sau afirmat în viața muzicală națională și internațională.

Lasăm Centrul Cultural în spate, mai facem cațiva pași prin Piața Revoluției unde  găsim Monumentul Eroilor Revoluției Române - închinat eroilor Revoluției din decembrie 1989.

Vizavi se regăsesc cele mai importante instituții ale municipiului si județului, respectiv  Primăria Slobozia dar, și Consiliul Județean Ialomița și Institiția Prefectului Ialomița.

Atât pentru astăzi, vom continua și mâine cu o plimbare prin parcul Tineretului din Slobozia, locul unde regăsim catedrala „Înălțarea Domnului„ – una dintre cele mai mare construcții după 1989, dar și monumentul „Eroului Necunoscut”.

Vremea

SLOBOZIA WEATHER

CARTE DE OASPEȚI

Preț carburant - 01.10.2020

B95 4,56 RON
LPG 2,19 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Rent-a-car

Curs valutar

01.10.2020

  • 1 EUR = 4.7435 RON 0.0849 %
  • 1 USD = 4.1917 RON 0.0575 %
  • 1 GBP = 5.4005 RON 0.0885 %