Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Slobozia

Evenimente

Boboteaza la Slobozia, anul 2021, miercuri, 4 grade celsius în termometre, locație, Biserica de Lemn „SF. Nicolae”

Boboteaza la Slobozia, anul 2021, miercuri, 4 grade celsius în termometre, locație, Biserica de Lemn „SF. Nicolae„ aflată acum in procesul de restaurare și conservare.
Boboteaza – Credință și tradiții în județul Ialomița, un text de
C.J.C.P.C.T.I. în TRADITII SI OBICEIURI
Credința creștină sărbătorește în fiecare an, la data de 6 ianuarie Boboteaza, adică momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul de la Ioan în apele râului Iordan. În ziua de Bobotează are loc sfinţirea apei, în timpul slujbei de sfințire a Aghesmei Mari. Pregătirea acestui moment se face, şi astăzi, cu multă atenţie, în fiecare comunitate din județul nostru dar și din întreaga Țară. Locul de desfăşurare a slujbei se alege împreună cu preotul satului, de obicei într-un spaţiu mai larg – unde să fie cel puţin o fântână – în imediată vecinătate a unei ape curgătoare, în gospodăria unui om sau în curtea bisericii. În jurul crucii tăiate în gheață sau în jurul crucii care se află în mod normal în curtea bisericii se desfăşoară întreg ceremonialul religios, la care participă toată suflarea comunităţii.
După slujba de sfinţire a apei, transformată în agheasmă, fiecare sătean îşi ia apă sfinţită în vasele de lemn sau de sticlă cu care a venit de acasă. Odată ajunşi acolo, oamenii sfinţesc cu agheasmă sura, grajdul, animalele din grajd, pomii din livada, casa şi interiorul casei.
Obiceiul se practică şi astăzi în Ialomiţa, în special în satele situate de-a lungul apelor.
Evenimentul începea de obicei cu „Botezului Cailor“ si se incheia odată cu Sfințirea Apelor, unde mulți tineri participau la „Prinderea Crucii“ ce era aruncată de preot în apele unui râu.
 

Vremea

SLOBOZIA WEATHER

CARTE DE OASPEȚI

Preț carburant - 28.01.2021

B95 4,56 RON
LPG 2,19 RON
M 4,42 RON
M+ 4,93 RON

Rent-a-car

Curs valutar

28.01.2021

  • 1 EUR = 4.7435 RON 0.0849 %
  • 1 USD = 4.1917 RON 0.0575 %
  • 1 GBP = 5.4005 RON 0.0885 %